Potencialni ponudniki za postavitev JEK2

V GEN energiji smo v zadnjem letu opravili tehnični dialog s tremi potencialnimi ponudniki (francoskim EDF, korejskim KHNP in ameriškim Westinghouse), s tem pa pridobili podatke o tehniki, ekonomskih predpostavkah, poslovnem modelu in druge pomembne vhodne podatke, potrebne za pripravo analiz oziroma podlag za nadaljnje odločanje o investiciji.

EDF (Francija)

EDF (Électricité de France), ustanovljen leta 1946, je vodilno francosko energetsko podjetje, specializirano za proizvodnjo in distribucijo električne energije. EDF upravlja največ jedrskih elektrarn v Evropi. S 58 jedrskimi reaktorji v Franciji EDF zagotavlja približno 75 % nacionalne električne energije iz jedrskih virov. Poleg jedrske energije EDF investira v obnovljive vire, kot so veter, sonce in hidroenergija, ter si prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Več o modelu EPR1200 in EPR1600 najdete na spodnji povezavi.

EPR EDF (Francija)

KHNP (Južna Koreja)

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power), ustanovljen leta 2001, je največji proizvajalec električne energije v Južni Koreji, specializiran za jedrsko in hidroenergijo. Podjetje upravlja 24 jedrskih reaktorjev, ki proizvajajo približno 30 % nacionalne električne energije. KHNP  sodeluje pri mednarodnih projektih in izvažanju jedrskih reaktorjev. Poleg jedrske energije KHNP investira v obnovljive vire, kot so hidroenergija, veter in sončna energija. Več o njihovih modelih si preberite na spodnji povezavi.

Korea Hydro Nuclear Power & KEPCO (J. Koreja)

Westinghouse (ZDA)

Westinghouse Electric Corporation, ustanovljen leta 1886, je pionir na področju elektrifikacije. Podjetje je izjemno vplivalo na širjenje izmeničnega toka (AC) in zgradilo prvo komercialno jedrsko elektrarno v ZDA v 50-ih letih 20. stoletja. Westinghouse Electric Company projektira in gradi jedrske reaktorje ter zagotavlja jedrsko gorivo in vzdrževanje elektrarn. Njihova inovacija vključuje napredne reaktorske tehnologije, kot je AP1000, ki poudarja varnost in učinkovitost. Več o reaktorju AP1000 na spodnji povezavi.

AP1000 Westinghouse (ZDA)