Ljubljana, 7. 5. 2024

Pristojni odbor podprl predlog resolucije o miroljubni rabi jedrske energije

Odbor Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je v torek, 7. maja 2024, potrdil Predlog Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in njegovih dopolnil ter predloga za razpis posvetovalnega referenduma o JEK2. Na seji so bili poleg članov odbora prisotni predstavniki vlade, med njimi minister mag. Bojan Kumer in državni sekretar Danijel Levičar, predstavniki jedrske stroke ter zainteresiranih javnosti in civilne družbe.

Seje se je s strani GEN energije udeležil vodja službe za analize dr. Tomaž Žagar in v razpravi izpostavil, da je uporaba jedrske energije za miroljubne namene za Slovenijo in Skupino GEN zelo pomembna tako v današnji obstoječi kot v načrtovano okrepljeni prihodnji energetski mešanici. »Predlog resolucije je za GEN pomemben, saj gre za prvi programski dokument v Republiki Sloveniji, ki naslavlja koristi rabe jedrske energije v dobrobit razvoja družbe, oskrbe z energijo, zdravstva, industrije, raziskav in razvoja Slovenije nasploh,« je poudaril.
Seje se je udeležil tudi član delovne skupine za JEK2 pri GEN energiji, nekdanji dolgoletni direktor in sedanji podpredsednik nadzornega sveta NEK Stanislav Rožman, ki je v razpravi podprl resolucijo in poudaril pomen jedrske energije za zagotavljanje dolgoročne samozadostnosti pri oskrbi z električno energijo kot del rešitve na dolgi rok.