Bruselj, 20. 3. 2024

Prvi vrh o jedrski energiji v Bruslju

V Bruslju je 20. marca 2024 potekal prvi Vrh o jedrski energiji. Na dogodek je vabilo prejelo 36 držav, ki že uporabljajo jedrsko energijo ali pa načrtujejo začetek vlaganj v njen razvoj, med njimi Slovenija. Svetovni voditelji so izpostavili vlogo jedrske energije pri reševanju globalnih izzivov zmanjšanja rabe fosilnih goriv, krepitve energetske varnosti in pospeševanja gospodarskega razvoja ter delili nacionalne vizije za prihodnje koriščenje njenega potenciala.

Na povabilo obeh predsedujočih dogodku, belgijskega predsednika vlade Alexandra De Crooja in generalnega direktorja Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Rafaela Grossija, se je vrha udeležil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.

Premier je izpostavil, da ambiciozni načrti Slovenije na področju razogljičenja energetskega sektorja združujejo kombinacijo vlaganj v obnovljive vire energije in razširitve jedrskega programa. »Slovenija je jedrska država že več kot 40 let, izkušnje z jedrsko energijo pa so izključno pozitivne, tako z vidika energetske varnosti in cenovne dostopnosti kot tudi z vidika uresničevanja odgovornosti do okolja,« je poudaril. Da bo jedrska energija lahko v polni meri izpolnila prihodnja razvojna pričakovanja, je kot prvi pogoj izpostavil odgovornost vseh političnih vodstev, da vselej in najprej na prvo mesto postavljajo pomen jedrske varnosti, ki je tudi temelj pozitivne javne podpore. Kot je ponazoril, podpora jedrski energiji v Sloveniji še nikoli ni bila višja in znaša nad 65 %. Jedrske novogradnje morajo imeti dostop do financiranja iz mednarodnih finančnih ustanov po najugodnejših pogojih, odločilno vlogo pa imata tudi krepitev stabilnosti dobavnih verig in uspešno zagotavljanje kadrov, je povedal premier.

Na dogodku so se zvrstile strokovne razprave o konkurenčnosti, uporabnosti in trajnosti jedrske energije ter priložnostih in izzivih pri vzpostavitvi konkurenčnih pogojev za financiranje jedrskih energetskih projektov. Na okrogli mizi o vzvodih za pospešitev gradnje jedrskih elektrarn je v družbi visokih ministrskih predstavnikov in jedrske industrije sodeloval tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan.

»Za skrajšanje časa izgradnje in obvladovanje stroškov izgradnje sta ključna standardizacija in repliciranje uspešnih projektov. Vzpostavljene dobavne verige, pri čemer je kakovost prva prioriteta, so pri tem izjemno pomembne. Zaradi tega GEN preučuje le preizkušene dizajne, to je takšne elektrarne, ki so že bile zgrajene,« je povedal dr. Paravan.