Ljubljana, 21.06.2024

Slovenskim podjetjem predstavili možnost vključevanja v dobavne verige KHNP

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v Ljubljani organizirala predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi. Slovenskim podjetjem so se tokrat predstavili predstavniki korejske družbe KHNP. Na dogodku je sodeloval tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, ki je v svoji predstavitvi poudaril pomen vključevanja lokalnih dobaviteljev v projekt izgradnje nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2).

Dr. Paravan je dejal, da je poleg cene za nas pomembna preverjena tehnologija, saj ne želimo negotovosti, dobava v predvidenih časovnih in finančnih okvirih ter vključevanje lokalnih dobaviteljev v gradnjo, s čimer se zmanjšajo tveganja pri dobavah, koristi pa ima tudi lokalno gospodarstvo.

Državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je dejal, da slovenska vlada močno podpira vključevanje slovenskih podjetij v jedrske dobaviteljske verige.

Generalna direktorica GZS pa je dejala, da se na gospodarski zbornici zelo zavzemajo in spodbujajo, da bi se v gradnjo JEK2 vključilo čim več domačih podizvajalcev, predvsem na področju projektiranja, inženiringa, logistike, dobav, montaže opreme in izvajanja gradbenih del.

Predsednik in glavni izvršni direktor KHNP Jooho Whang je poudaril, da se pomen jedrske energije v svetu zaradi podnebnih sprememb in naraščajočih geopolitičnih sprememb povečuje. »Jedrska energija je ključna za energetsko neodvisnost in ogljično nevtralnost,« je dejal.

KHNP je eden od možnih dobaviteljev tehnologije za JEK2, s katerimi GEN energija vodi tehnični dialog. Slovenskim podjetjem sta se januarja in marca na dogodkih v Informacijskem središču GEN v Vrbini že predstavila preostala dva možna dobavitelja, francoski EDF in ameriški Westinghouse.