Krško, 11.1.2024

Slovenskim podjetjem predstavili možnosti vključevanja v jedrske dobavne verige

V Informacijskem središču GEN smo danes gostili predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi, ki jo je organizirala GZS Posavska gospodarska zbornica. Jedrske elektrarne so temelj zanesljive in zadostne oskrbe z električno energijo ter omogočajo dosego želenih ciljev zelenega prehoda in trajnostnega energetskega sistema. Evropske države v naslednjih dveh desetletjih načrtujejo izgradnjo več kot 10 novih jedrskih elektrarn, med katerimi je tudi načrtovana izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan je poudaril, da so učinkovito vzpostavljene dobavne verige ključen dejavnik uspeha jedrskih novogradenj: »Ta razvojni korak je v Sloveniji nujen za uspešno izvedbo projekta JEK2, hkrati pa ima mnogo širše razsežnosti – okrepljena mednarodna dobaviteljska veriga je pomembna za razmah jedrske energetike v Evropi in računamo, da bo čim več slovenskih podjetij prepoznalo odlične poslovne priložnosti in znalo izkoristiti ta val.«

Tudi državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar je dejal, da so dobro delujoče dobavne verige porok za izvedbo projekta znotraj časovnih in finančnih okvirjev. Sodelovanje slovenskih podjetij v dobavnih verigah jedrske industrije po njegovih besedah predstavlja izjemno priložnost za razvoj in rast našega gospodarstva ter krepitev strokovnega znanja na področju jedrske energije. Sodelovanje v projektih izgradnje in vzdrževanja jedrskih elektrarn omogoča pridobivanje dragocenih izkušenj in uveljavljanje slovenskih podjetij na mednarodnem trgu. »Gre za prvo takšno srečanje, podobna srečanja si lahko obetamo tudi z drugimi ponudniki ter vodilnimi organizacijami v jedrski industriji,« je dodal.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je spomnila, da je energetska kriza razgalila šibkost Slovenije, in sicer odvisnost od uvoza energentov. »Pri plinu sicer tega dejstva ne moremo spremeniti, pri električni energiji pa imamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami odlične priložnosti, da lahko postanemo energetsko samostojni. Dolgoročno moramo zgraditi zadostne proizvodne vire v energetiki, ki so zanesljivi in nizkoogljični. Po zaprtju TEŠ 6 predvidoma leta 2033 lahko to zagotovi le drugi blok jedrske elektrarne,« je prepričana Nahtigal.

Srečanja se je udeležilo več kot 90 udeležencev iz skoraj 50 slovenskih podjetij.