Bruselj, 11. 4. 2024

Z enakopravno obravnavo nizkoogljičnih tehnologij do polnega potenciala jedrske energije

Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan se je danes v Bruslju udeležil mednarodne konference Nuclear Energy 2.0, ki je poglobljeno obravnavala osrednjo vlogo jedrske energije pri doseganju podnebnih, družbenih in strateških ciljev Evropske unije v partnerstvu z obnovljivimi viri energije. Konferenco so skupaj organizirale tri evropske energetske družbe: francoski EDF, finski FORTUM in švedski Vattenfall.

Dr. Dejan Paravan je v okviru konference sodeloval na okrogli mizi z Marošem Šefčovičem, izvršnim podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za Evropski zeleni dogovor, ter direktorji nekaterih vodilnih evropskih energetskih družb. Obravnavali so izzive in priložnosti na področju financiranja jedrskih novogradenj, pomen dobro vzpostavljenih dobavnih verig in vlogo razvoja kadrov.

Na Evropsko komisijo so naslovili skupno pobudo za enakopravno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij z vidika pogojev in dostopa do virov financiranja, kar je ključno, da bo jedrska energija lahko v svojem polnem potencialu prispevala k ogljično nevtralni prihodnosti.

 

Way to a Net Zero European Society – Financing Nuclear